La festa dels bous forma part de l'ADN de la Comunitat Valenciana i és una de les manifestacions
culturals més arrelades i amb més història i tradició de la nostra terra. En els últims quatre anys, s'han fet una mitjana de 8.500 festejos de bou al carrer a tot el país amb una assistència de més de 2.000 persones de mitjana a cadascun d'ells. Cap altre esdeveniment de lliure concurrència pot presentar aquestes xifres.
Dels 135 municipis de la nostra província, més de 100 celebren bous al carrer, una mostra més que aquesta festa està molt arrelada a la nostra terra. Una festa que no sols genera espectacle, cultura i tradició; també genera economia amb un impacte important als municipis.
Referent a això, l'estudi “Impacte econòmic dels bous al carrer en la Comunitat Valenciana” elaborat per la Facultat d'Economia de la Universitat de València, aporta dades d'especial rellevància que certifiquen la importància i repercussió de la celebració d'aquesta mena de festejos. En termes econòmics, i atès l'atractiu que suposen aquestes celebracions, la tradició dels bous al carrer genera una xifra d'impacte de producció pròxim a 300 milions d'euros anuals en la nostra comunitat autònoma (segons les dades publicades en la memòria de bous al carrer corresponent a 2019) i més de
3.100 llocs de treball, la qual cosa representa el 0.08% del PIB i el 0,16% de l'ocupació total.
El cost de l'organització d'aquests festejos ha sigut en 2022 de 37 milions. D'això es dedueix que, per cada euro invertit, s'han generat 8,10 més i, si bé el sector més beneficiat és l'hostaleria, uns altres com el d'activitats immobiliàries i serveis empresarials, transports i comunicacions, comerç, reparació, agricultura o ramaderia també se'n beneficien.
A més, durant aquests últims anys, les ramaderies han hagut de fer un gran esforç econòmic per a poder adaptar-se a les mesures de seguretat i qualitat exigides per les administracions, i així poder garantir les exhibicions als diferents municipis. De fet, els darrers anys, degut a la pandèmia, primer , i ara recentment, amb motiu de les guerres d’Ucraïna i Israel, s'ha produït un increment dels costos, tant per a la cria del bestiar, com també el manteniment, cures veterinàries…És un col·lectiu que està veient-se afectat constantment per totes aquestes circumstàncies, i corre un greu perill.
Estem parlant d'un col·lectiu professional que agrupa en la nostra Comunitat un total de 105 explotacions -dues d'elles les trobem a Vila-real- i prop de 10.000 caps de bestiar.
Però en Vila-real no sols són els ramaders els que pateixen l’increment de costos. En aquests moments, a Vila-real hi han vuit penyes taurines donades d’alta i una altra que està en tràmits, aquesta darrera és sols de dones; una dada que ens diu que aquesta tradició és de totes i tots. Aquestes penyes col·laboren en les nostres festes assumint elles el pagament d’un bou, un esforç que fan
de manera altruista i fent que les nostres tradicions perduren en el temps. També les penyes es veuen afectats per la pujada dels preus. Aquestes penyes treballen durant tot l’any per poder exhibir als nostres carrers la festa del bou al carrer, i que tots els veïns i veïnes de Vila-real, i dels pobles del voltant puguen gaudir d’aquest espectacle.
Com hem dit al principi, la “festa dels bous”, és una festa del poble, de la gent, dels aficionats, que vertebra el nostre territori a través d’aquesta activitat cultural, a més d'haver sigut un motor econòmic important, que en aquests moments deuria de veure’s recolzat mitjançant d’ajudes econòmiques.
Per això demanem:
Instar a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Ramaderia per a què dissenyen i posen en marxa un pla específic de subvencions per a la ramaderia de boví brau.
Instar a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Ramaderia per a què dissenyen i posen en marxa una línia de subvencions per a les penyes taurines i per als ajuntaments
Instar a la Diputació que dissenye i pose en marxa en un pla específic de subvencions per a la ramaderia de boví brau.
Instar a la Diputació que dissenye i pose en marxa una línia de subvencions dirigides als
.
Comments